Ondernemers op industriepark Hofskamp
In het kader van de Toekomstvisie van gemeente Oude IJsselstreek zijn drie ondernemers geïnterviewd. Aan tafel zitten Jan-Willem Boezel (Van Raam), Marco Willemsen (Frontis) en Luke Gilbers (Waterkracht). Drie ondernemers met een bedrijf op industriepark Hofskamp en allemaal een vooruitstrevende blik op de toekomst.
Hoe willen jullie toekomst maken in Oude IJsselstreek?
Jan-Willem: “Als voorzitter van de VIV, denk ik dat ik namens ons allemaal spreek als ik zeg dat we van het Varsseveld Industriepark (VIP) dé hotspot maken voor hightech maakindustrie. De hightech maakindustrie levert al jaren een grote bijdrage aan de economische positie van Oude IJsselstreek. Ook internationaal staan we bekend om het bedenken én realiseren van oplossingen voor wereldwijde maatschappelijke uitdagingen op het gebied van voeding, mobiliteit, gezondheid, veiligheid, energietransitie en klimaatverandering. Door het VIP te ontwikkelen, blijven we economisch en technologisch vooroplopen. In 2030 zijn we nummer één van de topsector Hightech Systemen & Materialen (HTSM).”
Het VIP, dé hightech hotspot van de wereld?
Marco: “Het belangrijkste ingrediënt, de innovatieve maakindustrie, is natuurlijk al aanwezig. Laten we dat op een on-Achterhoekse manier uitdragen. Daarmee trekken we nieuwe innovatieve bedrijven en versterken onze positie.
Bedrijven zijn er binnen hun vakgebied bezig met de laatste ontwikkelingen en ontvangen hier internationale gasten en uitmuntende studenten van alle niveaus en uit alle windstreken. Dat vraagt natuurlijk ook om een goede bereikbaarheid van het park.”
Wat maakt het VIP uniek?
Luke: “Toeleveranciers en maakindustrie zitten op het VIP bij elkaar in het netwerk. We versterken elkaar echt.”
Marco: “Dat zie je ook terug in het ontwikkelen en verduurzamen van gezamenlijke faciliteiten. Wij zien liever dat we het hele gebied collectief verduurzamen, dan dat ieder bedrijf dat voor zichzelf moet organiseren. Dan hebben we het over zonnepanelen op het dak, wadi’s om wateroverlast en droogte tegen te gaan en over manieren om gezond gedrag van medewerkers te stimuleren.”
Hoe blijft Oude IJsselstreek innoveren?
Jan-Willem: “Nieuwe frisse ideeën binnenhalen is essentieel. Via een Innovatiehub trekken we high potentials van hogescholen en universiteiten.
Het liefst zie ik een eigen ecosysteem van talent in onze gemeente: we grijpen middelbare scholieren ‘bij de kladden’ en we laten ze nooit meer gaan. Na een (snuffel)stage, vinden mensen er plek voor hun eerste start-up, scale-up en dan een vestiging op het VIP. Natuurlijk kunnen ze ook passende woonruimte in onze gemeente vinden. Telkens als iemand denkt dat ‘ie niet verder kan, is er toch weer een nieuwe kans.”