Natuurplan VIP

Het VIP grenst aan de noordzijde aan het Gelders Natuurnetwerk (GNN). Op het overgangsgebied moet ruimte worden gereserveerd voor voldoende waterberging. Binnen het plangebied zijn verder verschillende wettelijk beschermde soorten aanwezig (huismus, kerkuil en gewone dwergvleermuis). Voor de realisering van het bedrijventerrein is daarom een ontheffing in het kader van de Wet natuurbescherming verleend, maar dan moeten wel mitigerende en compenserende natuurmaatregelen worden genomen. Ook heeft de gemeenteraad de wens uitgesproken om van dit nieuwe bedrijventerrein een aansprekend, groen en aantrekkelijk terrein te maken waar bedrijven zich graag willen vestigen en mensen graag willen werken. Bedrijven die lid zijn van de VIV bevestigen dat. Besloten is om deze groene randvoorwaarden en ambities te integreren in een samenhangend natuurplan voor het bedrijventerrein.

Betekenis voor bedrijven

Wetenschappelijke studies tonen aan dat groen en natuur leiden tot meer werkvoldoening, een hogere productiviteit en meer betrokkenheid bij het bedrijf. Een groene werkomgeving drukt het ziekteverzuim en bevordert de werving van personeel. Natuur in de werkomgeving is in de praktijk een van de meest kosteneffectieve manieren om het welzijn van werknemers te vergroten. Een groene omgeving nodigt werknemers uit tot lunchwandelen en bewegen. Het is goed voor de gezondheid en het bevordert sociaal contact omdat mensen meestal in groepjes een ommetje maken. Maar ook een passieve beleving van de natuur draagt bij aan betere werkomstandigheden. Het blijkt dat alleen al het uitzicht op de natuur een positief effect heeft op het gevoel van welzijn. Een aantal lidbedrijven van de VIV heeft hun personeel gevraagd of zij dat ook zo zien en het antwoord was bevestigend.

Vereisten natuurplan

Het natuurplan geeft concrete inrichtings- en beheersrichtlijnen voor de openbare ruimte en daarnaast verschillende ecologische bouwstenen voor de bedrijfskavels. Deze bouwstenen worden gekoppeld aan een puntensysteem. Nieuwe bedrijven kunnen vrij kiezen uit deze bouwstenen zolang een voldoende aantal punten wordt behaald. Met andere woorden: bedrijven die een kavel kopen, moet maatregelen nemen maar kunnen op basis van een puntensysteem kiezen uit maatregelen.

Hieronder volgt een beknopte versie van de ecologische bouwstenen.  

  1. Groene daken
    • Belangrijke voordelen van groene daken zijn energie- en kostenbesparing, goede luchtkwaliteit (gezondheid) en een betere waterbuffering bij piekbuien. Groene daken zijn er in verschillende vormen, denk aan bruine daken, natuurdaken, groene daktuinen, sedumdaken, energiedaken en/of retentiedaken.
  2. Groene gevels
    • De voordelen van groene daken zijn dat muurvegetaties fijnstof filteren en geluid, wind en temperatuurextremen dempen. Denk hierbij aan klimplanten met een hoge biodiversiteit en houtige gewassen.  
  3. Gebouwen
    • Denk bij gebouwen aan maatregelen die kunnen worden genomen voor de vleermuizen en vogels. Bijvoorbeeld door middel van inbouwstenen, nestkasten en andere bouwkundige maatregelen.  
  4. Buitenruimte
    • Denk bij deze aan richtlijnen voor opgaand groen en graslanden.  
  5. Verlichting
    • Het toepassen van vleermuisvriendelijke verlichting op bedrijfskavels is zeer wenselijk.

Puntensysteem

Een bedrijf dat zich op het VIP wil vestigen, moet een minimaal aantal natuurpunten behalen door het treffen van natuurvriendelijke maatregelen in, op, aan of rond het gebouw. Daarbij moeten zowel in de categorie groen als verblijfplaatsen punten worden behaald. Maatregelen die geen extra kosten met zich meebrengen (i.c. bouwkundige maatregelen vleermuizen en vogels) zijn verplicht en leveren ook geen punten. Het gekozen pakket aan maatregelen moet ter beoordeling aan een ter zake kundige ecoloog worden voorgelegd (de exacte plaatsing van nestkasten en inbouwstenen luistert bijvoorbeeld nauw).

In onderstaande tabellen wordt het puntensysteem uiteengezet.

Groen

Eenheid

Punten

Bruin dak/natuurdak

per 500 m2     

10

Sedumdak/energiedak/retentiedak    

per 500 m2

5

Groene gevel

per 500 m2

5

Inheemse bomen of struweel

per 500 m2

2

 

Verblijfplaatsen en verlichting

Eenheid

Punten

bouwkundige maatregelen vleermuizen vogels  

verplicht

0

inbouwstenen vleermuizen of vogels

per 10 eenheden

5

vleermuisvriendelijke verlichting

per 10 eenheden   

5

nestkasten vleermuizen of vogels

per 10 eenheden   

2


Op grote kavels met grote gebouwen kunnen relatief eenvoudig veel punten worden behaald, op kleine kavels is dit moeilijker. Daarom worden de volgende categorieën onderscheiden.

Categorie

Omvang kavel

Benodigde punten

1

tot 2.000 m2

15

2

2.000 – 6.000 m2

25

3

6.000 – 10.000 m2

40

4

10.000 – 20.000 m2 

80


Wilt u hier meer over weten? Het gehele natuurplan kunt u raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl bij het bestemmingsplan.